Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz zaskakującego przepisu na najbliższego grilla? Oto on! Przepyszny grillowany w całości kurczak w marynacie z oliwy i miodu z masłem limonkowo-ziołowym.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASŁO
Czosnek, pietruszkę i tymianek bardzo drobno siekamy. Limonki i cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce razem z masłem, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ
Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i słodką papryką.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Kurczaka rozcinamy wzdłuż kręgosłupa i rozkładamy go na desce na płasko, piersią do góry. Mięso dokładnie osuszamy i nacieramy solą. Skórę lekko luzujemy i wkładamy miękkie masło limonkowo-ziołowe w przestrzenie między mięsem a skórą. Całego kurczaka smarujemy oliwą z miodem i marynujemy w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej przez całą noc.
GRILLUJEMY KURCZAKA
Kurczaka grillujemy na rozgrzanym palenisku, w strefie pośredniego grillowania, z zamkniętą pokrywą grilla. Obracamy go co ok. 15 minut i grillujemy zależnie od wielkości ok. 30-60 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4930,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1232,6 kcal
Tłuszcz
103,2 g
Węglowodany
9,8 g
Błonnik
64,2 g
Białko
64,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Bulion rybny
Głęboki, rybny smak bulionu nasycony aromatem warzyw i przypraw. Przygotuj go, wykorzystując sprawdzony przepis Kingi!

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!