Kalafior w jogurtowym sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.
PODSMAŻAMY KALAFIORA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
795,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,9 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
10,9 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Proteinowy deser z ciasteczkami cantuccini
Szybki w przygotowaniu i pełen protein słodki deser z dodatkiem włoskich ciasteczek, musu i świeżych owoców. Świetny pomysł na coś słodkiego, co nadal jest fit!

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ogórki w stylu kozackim
Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!