Grzybowa potrawka z wegangurtem • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY
Pieczarki białe i brązowe kroimy na dość drobne kawałki. Boczniaki rozrywamy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek.
PODSMAŻAMY BRĄZOWE PIECZARKI
Czosnek rozgniatamy dłonią. Przekładamy jeden z ząbków na patelnię wraz z ⅓ oleju i 3 gałązkami tymianku i całość podgrzewamy, aż zacznie pachnieć. Następnie do składników dodajemy brązowe pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smażymy krótko, aż się zarumienią. Gotowe grzyby przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY BIAŁE PIECZARKI
Na tej samej patelni aromatyzujemy kolejną ⅓ oleju 3 gałązkami tymianku i 1 ząbkiem czosnku. Smażymy na nim białe pieczarki doprawione solą i pieprzem, aż się delikatnie zarumienią. Tak przygotowane grzyby także przekładamy do miski.
SMAŻYMY BOCZNIAKI
Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały olej, smażymy na nim boczniaki doprawione solą i pieprzem, aż się zarumienią. Następnie grzyby doprawiamy bardzo drobno posiekanym tymiankiem, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY
Na patelnię, na której smażyliśmy grzyby, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i świeży tymianek. Składniki zalewamy białym winem i odparowujemy je do minimum. Następnie na patelnię dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos delikatnie redukujemy, dodajemy podsmażone pieczarki i dusimy przez kilka minut. Kiedy sos ma odpowiednią konsystencję, zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku i łączymy z jogurtem kokosowym.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
W misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jogurt kokosowy. Składniki krótko mieszamy i kiedy zaczną się łączyć ze sobą, dolewamy olej. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACKI
Z wyrobionego ciasta formujemy rulon, który kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Tak przygotowane plastry rozklepujemy lub rozwałkowujemy jak najcieniej. Każdy placek smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
PODAJEMY DANIE
Na każdy talerz wykładamy po kilka placków i porcję grzybów w sosie jogurtowym. Grzyby okraszamy smażonymi boczniakami i dość grubo posiekanym szczypiorem cebuli i podajemy jeszcze gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1959,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
979,7 kcal
Tłuszcz
48,6 g
Węglowodany
110,1 g
Błonnik
12,5 g
Białko
21,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczna karpatka
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Kruche makowe ciasteczka
Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta żurawinowa
Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Khao soi - tajska zupa curry
Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!