Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY DORSZA, GOTUJEMY GRZYBY I GROCH
Dorsza marynujemy w jednym posiekanym ząbku czosnku i nacieramy połową majeranku z odrobiną oleju, odstawiamy na pół godziny. Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Groch moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Wywar z grzybów zachowujemy.
GOTUJEMY WARZYWA
Drugi ząbek czosnku kroimy w plastry. Seler kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Pokrojony seler z czosnkiem w plastrach smażymy delikatnie na maśle z olejem na wolnym ogniu, tak by warzywa nie złapały koloru. Wywar z grzybów dodajemy do warzyw, podlewamy zakwasem kapuścianym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, resztę suszonego majeranku i gotujemy do miękkości.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Por (tylko białe części) kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Ugotowane grzyby, groch i por dodajemy do wywaru. Do miseczki z kwaśną śmietaną dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, hartujemy i rozprowadzamy śmietanę w zupie. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
PIECZEMY DORSZA
Dorsza pieczemy w piecu ok. 5-8 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Upieczoną rybę łamiemy na małe kawałeczki i zalewamy zupą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1678,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
419,7 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
28,8 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Ciasto à la 3 Bit
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!