Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ta nieziemska uczta, przypominająca odległe galaktyki i kosmiczne cuda, łączy w sobie bogaty, aksamitny smak czekolady z kojącą, kremową konsystencją ryżu. Pozwól, by każda łyżka tego niezwykłego smaku przenosiła Cię w krainę, gdzie tańczą gwiazdy i ożywają marzenia o międzygalaktycznych wojażach!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Podgrzewamy śmietankę kokosową
W rondlu podgrzewamy mleczko kokosowe i ksylitol. Mieszamy aż ksylitol się rozpuści.
Dodajemy czekoladę
Dodajemy czekoladę deserową i mieszamy, aż się rozpuści a masa będzie gładka.
Przygotowujemy wanilię
Kroimy laskę wanilii wzdłuż na pół i zeskrobujemy ziarna.
Łączymy składniki
Dodajemy ziarna wanilii oraz ugotowany ryż do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Robimy mus owocowy
W rondlu podgrzewamy owoce, ksylitol i sok z cytryny, mieszając, aż owoce zmiękną i zmienią się w mus. Blendujemy, jeśli chcemy, aby był gładki.
Przygotowujemy danie
W 2 miseczkach umieszczamy po warstwie czekoladowego deseru ryżowego. Następnie na wierzchu każdej porcji kładziemy warstwę musu owocowego.
Dekorujemy potrawę
Kroimy baton czekoladowy na plasterki i dekorujemy nim danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
844 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
422 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
2,6 g
Białko
8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z melona i komosy ryżowej
Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Sałatka z wędzonym kurczakiem
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!

Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
Słodka przekąska dla łasuchów w sezonie grillowym! Połówki brzoskwiń podane na ciepło z miodem, bitą śmietaną i lodami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!