Jajka faszerowane z szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jajka kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka drobno rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem śmietankowym. 2/3 rzeżuchy odcinamy i dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę drobno kroimy, dodajemy do masy i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie dzielimy na 12 porcji.
FASZERUJEMY JAJKA
Z każdej porcji formujemy rękoma kulkę i umieszczamy w jednej połówce jajka. Dekorujemy pozostałą rzeżuchą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
821,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205,3 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
2,2 g
Błonnik
13,9 g
Białko
13,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.

Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.

Talarki pumpernikla z burakami
Zdrowa przekąska, która uświetni każde przyjęcie! Unikalne połączenie smaków doceni nawet najbardziej wymagający gość.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszony por
Szukasz pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Wykorzystaj przepis na duszony por o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji. Spróbuj!

Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.