Sałatka z rolowanym taco • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ FASOLOWY I SOS SRIRACHA-MAJO
Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do miski, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i rozgniatamy. W innej misce łączymy 1 łyżkę sosu sriracha z 2 dużymi łyżkami wegańskiego majonezu.
NADZIEWAMY I ROLUJEMY TACO
Tortille smarujemy odrobiną oliwy, obracamy je natłuszczoną stroną do dołu i na środek nakładamy kolejno: pikantne guacamole, farsz fasolowy i sos sriracha-majo. Tak przygotowane placki zawijamy i pieczemy w airfryerze w temp. 190°C przez ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS RANCZERSKI
Kolendrę i szczypiorek dość drobno siekamy i przekładamy do miski z wegańskim majonezem i jogurtem. Następnie do składników wyciskamy czosnek, dodajemy wędzoną paprykę oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Sałatę kroimy według uznania. Na talerz nakładamy połowę sosu ranczerskiego, posypujemy go sałatą i krążkami czerwonej cebuli. Na warzywach układamy rolowane tacosy, całość polewamy drugą połową sosu i posypujemy kolendrą. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2682,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
670,7 kcal
Tłuszcz
41,3 g
Węglowodany
57,5 g
Błonnik
6,6 g
Białko
14 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!

Pizzerinki portobello
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.

Kanapka z jajkiem i szynką na pieczywie żytnim
Pyszne i pożywne kanapki z jajkiem, szynką i świeżymi warzywami – idealne jako drugie śniadanie lub lunch.

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!