Jajka po turecku z chlebkami z patelni • przepis • składniki • przygotowanie
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W misce łączymy drożdże, cukier i wodę. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże się uaktywniły.
WYRABIAMY CIASTO
Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Do rozczynu dodajemy jogurt, oliwę i sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i łączymy wszystkie składniki ciasta. Tak przygotowaną masę wyrabiamy, aż będzie gładka, miękka i elastyczna.
FORMUJEMY CHLEBKI
Gotowe ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich chlebki. Każdy oprószamy delikatnie mąką, odkładamy na deskę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok. 15 minut, aby wyrosły.
SMAŻYMY CHLEBKI
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na średnicę ok. 10-15 cm. Tak przygotowane chlebki smarujemy oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron, po przewróceniu delikatnie smarujemy je masłem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY
Czosnek i koperek bardzo drobno siekamy. W misce łączymy je z jogurtem oraz skórką i sokiem z cytryny.
GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE
Jajka, po jednym, przez kilka minut odcedzamy na małym sitku o drobnych oczkach. Wodę z octem doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, aby utrzymywała stałą temperaturę. Wodę energicznie mieszamy, tworząc wir. Jajko dodajemy w środek wiru i gotujemy ok. 1,5-2 minut. Po tym czasie wyjmujemy je przy użyciu łyżki cedzakowej i delikatnie osuszamy z wody na ręczniku papierowym. Tak samo gotujemy drugie jajko.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MAŚLANY
Na patelnię dodajemy oliwę i masło. Jeszcze zanim masło się roztopi, wsypujemy kurkumę, wędzoną paprykę i płatki chili. Całość podgrzewamy, aż masło zacznie się pienić.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2848,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1424,2 kcal
Tłuszcz
80,3 g
Węglowodany
134,8 g
Błonnik
44,1 g
Białko
44,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony makaron stir fry
Szybkie i pełne aromatu danie? Przygotuj smażony makaron z warzywami!

Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!

Chlebek z pieczonych bananów
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!