Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW
4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde.
FORMUJEMY PIZZE
Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.
GRILLUJEMY LAHMACUN
Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
UWAGA!Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.
PODAJEMY DANIE
Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!