Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DŁUGIE WYKAŁACZKI
i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka.
POZBAWIONY MIĘSA KORPUS
kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.
KOSTKI PRZY UDACH
i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami.
ZA POMOCĄ NOŻA
odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru).
Z UD WYCINAMY
również kości udowe.
Z PIERSI SCINAMY
nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.
DO MOŹDZIERZA PRZESYPUJEMY
1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy.
MIĘSO KACZKI SMARUJEMY
marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).
PIERSI KACZKI UKŁADAMY
na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień.
SKÓRĘ NA UDACH
spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka.
GDY TŁUSZCZ Z
piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). SMAŻYMY.
PIERSI PRZYSMAŻONE OD
strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia.
POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI
smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia.
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA
z piersiami. NIE WYLEWAMY TŁUSZCZU: z piersi.
DO GARNKA, KTÓRY
możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki.
DODAJEMY POKROJONĄ W
sporą kostkę cebulę.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku.
ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ KROIMY
na mniejsze części, kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody. DODAJEMY OBIE KAPUSTY: do garnka.
MIESZAMY, PODDUSZAMY.
DOPRAWIAMY 2 LIŚĆMI
laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.
NA KAPUŚCIE UKŁADAMY
kawałki kaczki, zmniejszamy ogień.
DODAJEMY SUSZONE MORELE
i suszone śliwki.
DOPRAWIAMY BARDZO MAŁĄ
ilością cynamonu i pozostałym posiekanym czosnkiem.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY JASNYM
piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.
PO CZĘŚCIOWYM ODPAROWANIU
piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki.
NA KOŃCU DODAJEMY
pokrojony w grubsze kawałki seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny.
DANIE DEKORUJEMY LISTKAMI
selera naciowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1817,2 kcal
Tłuszcz
151,7 g
Węglowodany
64,7 g
Błonnik
49,2 g
Białko
49,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

Tarta z masą krówkową i figami
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.