Kaczka pieczona z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE
lub żaroodporne Przygotuj wcześniej Makaron tagliatelle ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
ODCEDŹ NA DURSZSLAKU
i przelej zimą wodą.
PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY
na porcje – uda z podudziami i piersi.
USUWAMY KUPER.
SZYJKA, SKRZYDEŁKA I
pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół.
Z PODUDZI POŁĄCZONYCH
z udami odkrawamy kość.
PIERSI I UDA
z podudziami kroimy na pół.
KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA
doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
W NACZYNIU ŻELIWNYM
rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 G MASŁA,: następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu.
SMAŻYMY OK.
5-10 MINUT.
NASTĘPNIE OBRACAMY KAWAŁKI
kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KACZKI
przekładamy do czystej miski.
OSOBNO DO MAŁEJ
miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.
DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,
w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie talarki.
SMAŻYMY, CZĘSTO
mieszając.
DODAJEMY LIŚCIE Z
1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe.
SMAŻYMY PRZEZ 2-3
minuty.
PONOWNIE WKŁADAMY KAWAŁKI
kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZALEWAMY
białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy.
POSYPUJEMY IGŁAMI Z
2 gałązek rozmarynu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY 2-3
minuty.
NASTĘPNIE NACZYNIE PRZYKRYWAMY
pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.
PO UPIECZENIU KAWAŁKI
kaczki przekładamy na talerz.
SOS REDUKUJEMY, PODGRZEWAJĄC
w garnku.
UGOTOWANY MAKARON TAGLIATELLE
wykładamy na talerz. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
NA TALERZU UKŁADAMY
kawałki kaczki.
CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM
z oliwkami, czosnkiem, cebulą. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8686 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2171,5 kcal
Tłuszcz
162,6 g
Węglowodany
102,8 g
Błonnik
59,7 g
Białko
59,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!

Idealny biszkopt
Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik krakowski
Polska klasyka w najlepszym wydaniu, bo z przepisu Pawła Małeckiego! Kruchy spód, masa twarogowa z rodzynkami i charakterystyczna kratka na wierzchu!

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!