Kanapki na śniadanie • przepis • składniki • przygotowanie
Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.

Czas przygotowania
5 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KANAPKA DRWALA CHLEB
drwalski przekrawamy na pół.
W MISECZCE MIESZAMY
2 czubate łyżeczki musztardy diżońskiej, sok z 1 cytryny , 10 posiekanych listków bazylii, świeżo mielony pieprz i sól, 4 łyżki oliwy z oliwek.
SPÓD CHLEBA POLEWAMY
niewielką ilością oliwy z oliwek.
UKŁADAMY NA NIM
3 plasterki szynki z pieprzem, a na niej rukolę oraz plastry świeżego pomidora na przemian z pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi.
CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM
wcześniej sosem, na wierzchu umieszczamy 3 plasterki sera morskiego i całość zakrywamy drugą częścią chleba.
KANAPKA RYBAKA PRZYGOTUJ
Moździerz Przygotowanie 20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekane pory , solimy, chwilę smażymy, nie mieszając.
PISTACJE MIAŻDŻYMY W
moździerzu tak, by były widoczne ich części.
MIESZAMY POR, A
gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%.
NA CHWILĘ ZWIĘKSZAMY
ogień, żeby odparować nadmiar płynu.
POR ZE ŚMIETANĄ
przekładamy do miski.
DODAJEMY ŚWIEŻO MIELONY
pieprz i chrzan. MIESZAMY.: STUDZIMY.
CYTRYNĘ OBIERAMY, WYCINAMY
z niej segmenty, pozbywamy się pestek.
SEGMENTY CYTRYNY KROIMY
na mniejsze części.
4 BUŁKI DYNIOWE
kroimy na pół.
SPODY BUŁEK SMARUJEMY
serkiem szczypiorkowym, nakładamy por, a na nim układamy kawałki cytryny.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
kawałki wędzonego łososia.
KILKA LIŚCI SZCZYPIORKU
siekamy i posypujemy nim łososia, dodajemy pokruszone pistacje. ZAKRYWAMY DRUGĄ CZĘŚCIĄ: bułek.
KANAPKA Z KURCZAKIEM
Ugotowaną pierś z kurczaka bardzo drobno siekamy, przerzucamy do miseczki.
SELER OBIERAMY I
siekamy bardzo drobno w poprzek (liście odstawiamy), dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy pokruszony ser, 4 łyżki majonezu, sok z 1 1/2 cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek z dymki. MIESZAMY. LIŚCIE SELERA: siekamy.
2 BAGIETKI KROIMY
wzdłuż, nie przekrawamy do końca.
DO BAGIETEK NAKŁADAMY
przygotowany farsz, szpinak , posiekane liście selera, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. KAŻDĄ BAGIETKĘ KROIMY: na pół.
WYPRÓBUJ TAKŻE INNE
przepisy na kanapki!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5932,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
5932,6 kcal
Tłuszcz
265,0 g
Węglowodany
652,9 g
Błonnik
223,7 g
Białko
223,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaszą i kabanosami
Lekko ostry sos, kasza, kabanosy i natka pietruszki. To sałatka, która sprawdzi się podczas każdej sylwestrowej zabawy!

Sałatka śledziowa z buraczkami i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.

Talerz przystawek
Talerz przystawek pełen podawanych na zimno i na ciepło przekąsek w greckim stylu. To pyszny pomysł na imprezę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grahamka z kolorowym twarożkiem
Przepis na kolorową grahamkę z twarożkiem z kolorowymi pomidorami znajdziesz w Kuchni Lidla.

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!