Karp w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARPIA
Płaty karpia kroimy na kawałki (wielkość wedle uznania), doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
GOTUJEMY WYWAR
Umyte, obrane, pokrojone w paski warzywa skrapiamy olejem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut na złoty kolor. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy upieczone warzywa, ziele angielskie, gałązkę lubczyku, sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy ok. 20 minut. Pokrojone płaty karpia wkładamy do wywaru i gotujemy dalej na małym ogniu przez ok. 10 minut. Nie doprowadzamy do wrzenia!
KARPIA ZALEWAMY WYWAREM
Wyjmujemy delikatnie mięso, wywar przelewamy przez sito i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do wywaru. Karpia układamy na półmisku, dekorujemy warzywami i zalewamy chłodnym wywarem. Całość odstawiamy do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1916,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
319,4 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
16,2 g
Błonnik
31,2 g
Białko
31,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
Aksamitny krem z zielonych szparagów podany z zaskakującym dodatkiem: ziemniaczaną słomą! Wypróbuj przepis Kingi i spraw, by na wiosennym stole znalazło się miejsce dla tej wyjątkowej zupy.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska pieczona owsianka z orzechami
Kochasz owsianki? Mamy coś dla Ciebie! Pieczona owsianka z orzechami pekan podana z pysznymi sezonowymi owocami. Skusisz się?

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!