Kawa po turecku z kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.
PODGRZEWAMY KAWĘ
Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.
PODAJEMY KAWĘ
Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
51,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
51,1 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
0 g
Białko
1,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.

Wegański zielony omlet z silken tofu
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.