Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.
GOTUJEMY KOPYTKA
Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2249,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
281,2 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
42,3 g
Błonnik
10,0 g
Białko
10,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paszteciki z mięsem
Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!

Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
Kasza jaglana doskonale sprawdza się również w koktajlach. Paweł podpowiada, z czym ją najlepiej połączyć!

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.

Pulpety w sosie koperkowym
Klasyka, której każdy powinien spróbować! Delikatne pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Sernik nowojorski
Kremowy i wyjątkowo lekki sernik nowojorski na chrupiącym spodzie to przepis na doskonałe ciasto, które nie zawiedzie Waszych wymagań kulinarnych! Zobaczcie sami, jak łatwo je przygotować i ile jest z tego radości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Prosta zupa w stylu azjatyckim
Lubicie proste rozwiązania w kuchni? To mamy coś dla Was! Przepis Kingi na prostą zupę w stylu azjatyckim z gotową pastą curry i mleczkiem kokosowym. Przygotujcie ją sami i przekonajcie się, jakie to pyszne i aromatyczne!