Lemoniada truskawkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA
wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY I
mieszamy, aż cukier się rozpuści.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i studzimy.
DO DRUGIEGO RONDELKA
wkładamy zamrożone truskawki .
PODGRZEWAMY, AŻ SIĘ
rozmrożą i rozpadną.
RONDELEK Z TRUSKAWKAMI
zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Z CYTRYN WYCISKAMY
sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek.
SOK Z CYTRYN
mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody.
MIESZAMY DO POŁĄCZENIA
składników.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZYGOTOWANY
wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.
GOTOWĄ LEMONIADĘ PRZELEWAMY
do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1523 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,3 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
2,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Puszysty omlet z zielonymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i marchewką przygotowany na parze, bez dodatku oleju. Będzie idealny na śniadanie w letni poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem
Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.