Krem szparagowo-ogórkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Szparagi obieramy, ale zachowujemy ich skórki. Trzy czwarte drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, po czym podsmażamy je na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie przekładamy do garnka, a na patelnię dodajemy pokrojone szparagi i rozgnieciony ząbek czosnku. Dorzucamy masło i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone szparagi przekładamy do garnka z ziemniakami.
DOLEWAMY WYWAR SZPARAGOWY DO ZUPY
Skórki szparagów umieszczamy w drugim garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy masło. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chili. Całość przekładamy do zupy razem z wywarem ze skórek szparagów. Gotujemy.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do zupy razem z gałką muszkatołową. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy sok z ogórków – według uznania – i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i pokrojoną w kostkę papryczką chili.
DEKORUJEMY ZUPĘ
Rozgrzewamy patelnię. Na oliwie podsmażamy ciecierzycę. Z reszty pozostawionych szparagów odcinamy główki i przekrawamy je na pół. Gdy ciecierzyca będzie już podsmażona, dodajemy główki szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę rozlewamy do miseczek. Posypujemy ciecierzycą ze szparagami i szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
845,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
211,3 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Kanapka z kurczakiem Buffalo
Idealna na lunch kanapka w amerykańskim stylu. Niezwykle aromatyczna i pełna smaku stanie się twoim ulubionym daniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
Racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek! Z miodowym twarożkiem smakują wyśmienicie!

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.