Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka • przepis • składniki • przygotowanie
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA PULPECIKI
Świeżą bazylię i czerwoną cebulę siekamy, dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy oba składniki, raz jeszcze siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy posiekane krewetki, czosnek oraz 40 g bułki tartej. Składniki doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Całość mieszamy.
UGNIATAMY MIĘSO NA PULPECIKI
Dodajemy sos sojowy i mieszamy. Dłońmi zwilżonymi wodą ugniatamy mięso. Podczas ugniatania dodajemy porcjami pozostałą część bułki tartej, aż mięso uzyska zwartą konsystencję.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Posiekaną kolendrę wrzucamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany czosnek oraz odrobinę brązowego cukru. Następnie składniki zalewamy sosem sojowym, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Do sosu dodajemy sok z 2 limonek. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY WINEGRET NA SAŁATKĘ
Miód, ocet spirytusowy, olej słonecznikowy oraz sos sojowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Do miski z winegretem wrzucamy kawałki ogórka oraz półtalarki rzodkiewek, pokrojone orzechy ziemne, pokrojone w paski liście rzodkiewki oraz papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy kawałki miąższu arbuza, delikatnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
GRILLUJEMY PULPECIKI KREWETKOWO-WIEPRZOWE
Dwa duże kawałki folii aluminiowej składamy kilka razy. Folie układamy na naoliwionej kracie mocno rozgrzanego grilla. Mięso kładziemy bezpośrednio na kracie w taki sposób, by patyczki były nad folią. Pulpeciki grillujemy pod przykryciem 6 minut, po 3 minuty z każdej strony.
PODAJEMY PULPECIKI Z SAŁATKĄ
Sałatkę przekładamy do miseczek. Sos podajemy w małych miseczkach. Na talerz wykładamy grillowane pulpeciki. Obok pulpecików stawiamy miseczkę z sosem oraz miseczkę z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2844,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,0 kcal
Tłuszcz
41,4 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
39,1 g
Białko
39,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spring rolls
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

BROWNIE Z GRILLA
Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!