Kurczak à la cezar • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący kurczak i sałata rzymska, doprawione sosem z ulubionej sałatki Cezar, to szybki i łatwy pomysł na obiad pełen smaku.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Podwójną pierś kurczaka nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak, aby uzyskać tzw. motylka. Następnie przykrywamy mięso folią spożywczą i delikatnie je rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Z drugą podwójną piersią postępujemy tak samo.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Na talerz wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na jeden talerz dajemy mąkę, a na kolejny bułkę tartą. Kurczaka panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Czosnek siekamy drobno i rozcieramy nożem. Anchois i natkę pietruszki również drobno siekamy. Do miski dodajemy żółtko jajka, musztardę i sok z połowy cytryny. Doprawiamy odrobiną cukru, solą i pieprzem. Ucieramy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy czosnek, anchois i natkę pietruszki i dalej mieszamy. Podczas mieszania dolewamy cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Następnie cienkim strumieniem, cały czas mieszając, dolewamy olej.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Do podania sałatki wykorzystujemy 2-3 łyżki sosu, które przekładamy do osobnej miski. Mieszając, dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić sos. Do sosu ścieramy parmezan. Na koniec dodajemy odrobinę drobno posiekanej papryczki chili. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Na deskę lub talerz wykładamy usmażonego kurczaka. Obok niego wykładamy sałatę wymieszaną z sosem. Kurczaka polewamy sosem z patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1138,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
569,4 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
3,3 g
Białko
59,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe
Wykorzystaj łatwo dostępne składniki, by przygotować proste bułeczki bez drożdży – idealne na śniadanie dla Ciebie i bliskich!

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?

Agarowe galaretki malinowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Biszkopt - przepis podstawowy
Pyszny deser zaczyna się od dobrego biszkoptu, dlatego skorzystaj z naszego przepisu, a później przygotuj swoje ulubione ciasto.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy sushi
Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.