Labneh - domowy serek z jogurtu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domowym zaciszu? To musi być labneh! Delikatny, lekko kwaśny twarożek, często serwowany jako dodatek do różnych potraw w kuchni bliskowschodniej, dzięki swojej wszechstronności może być używany jako dip, smarowidło do pieczywa lub składnik sałatek. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy przysmak!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY JOGURT Z SOLĄ
W małej misce mieszamy jogurt grecki z solą, aż składniki się połączą.
ODCEDZAMY LABNEH
Wykładamy miskę czystą bawełnianą ściereczką lub złożoną w kilku warstw gazą. Przekładamy jogurt na nią jogurt. Zbieramy brzegi materiału, formując woreczek, który wiążemy sznurkiem.
CHŁODZIMY LABNEH
Drewnianą łyżkę kładziemy płasko na krawędziach miski, tworząc poprzeczkę. Zawieszamy woreczek z jogurtem na łyżce w taki sposób, by nie dotykał dna. Odstawiamy do lodówki na dobę, by odsączyć wodę z jogurtu.
PRAŻYMY SEZAM
Na suchej patelni delikatnie prażymy sezam, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Uważamy, żeby go nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.
ŁĄCZYMY PRZYPRAWY
W misce łączymy suszony tymianek, sumak, majeranek, oregano i sól. Gdy sezam ostygnie, dodajemy go do mieszanki przypraw i wszystko dokładnie mieszamy.
PODAJEMY LABNEH
Po odczekaniu 24 godzin, wyjmujemy serek z lodówki, rozwijamy gazę i przekładamy z niej labneh do czystej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy ulubionymi dodatkami, takimi jak za'atar, pistacje, świeże zioła. Podajemy ze świeżymi warzywami, pitą lub krakersami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
287,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
71,9 kcal
Tłuszcz
3,2 g
Węglowodany
4,5 g
Błonnik
1,1 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
Wegezapiekanka to doskonałe danie na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak szybko zapiekanka znika z talerzy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Indyjska sól z przyprawami
Przygotuj uniwersalną przyprawę do dań indyjskich w swoim domu!

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!