Naleśniki ze szpinakiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski dodajemy jajka, mleko, sól i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy i również wsypujemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ser Saint-Félicien kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim szpinak, aż straci na objętości. Następnie doprawiamy go gałką muszkatołową, zmniejszamy ogień i dodajemy ser. Całość mieszamy, aż ser się rozpuści, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Na połowę naleśnika nakładamy po 2 łyżki farszu. Następnie składamy go na pół i ponownie na pół. Wszystkie naleśniki składamy tak samo i przypiekamy na suchej patelni. Podajemy je od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2213,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
442,7 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
0 g
Białko
18 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carpaccio z łodygi brokułu
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!