Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KASZĘ PŁUCZEMY,
przekładamy do garnka i zalewamy wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż kaszy).
GOTUJEMY NA ŚREDNIM
ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i przekładamy kaszę do dużej miski.
DO MISKI DODAJEMY
rukolę.
MANDARYNKI FILETUJEMY I
dodajemy do reszty składników.
GRANAT OBIERAMY, JEGO
ziarna wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy delikatnie, mieszając przez 2-3 minuty.
DODAJEMY DO
sałatki.
OLIWĘ Z OLIWEK
mieszamy z octem balsamicznym i musztardą.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
GOTOWYM SOSEM POLEWAMY
sałatkę.
POSYPUJEMY POSIEKANYMI
migdałami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1808 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
452 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
77,3 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to jeden z najbardziej popularnych i wszechstronnych dodatków do frytek, sałatek, kanapek czy innych przekąsek, który przyrządza się na wiele różnych sposobów. Przygotowanie sosu tysiąca wysp w domowej kuchni jest proste i szybkie. Sprawdź nasz przepis na sos tysiąca wysp!

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

Tortellini z sosem szpinakowym i boczkiem
Zobacz, jak w kilka chwil możesz przygotować sos do tortellini z dodatkiem szpinaku i boczku. To pomysł na szybki i pyszny obiad!

Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Z białej kiełbasy przygotuj niebanalne kotleciki z pysznym sosem chrzanowym. Doskonałe danie nie tylko od święta!