Okoń nilowy ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FILETY MYJEMY, OSUSZAMY,
nacieramy białym pieprzem i odrobiną soli.
SZPARAGI OBIERAMY, ODCINAMY
końcówki.
DYMKI KROIMY NA
cząstki, szczypior siekamy. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
DODAJEMY BIAŁE WINO,
dymkę, szparagi i dusimy ok. 5 MINUT.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
NA DRUGIEJ PATELNI
na rozgrzanej oliwie smażymy filety po ok. 2 MINUTY Z: każdej strony.
RYBĘ PODAJEMY ZE
szparagami, całość skrapiamy winno-maślanym sosem.
POSYPUJEMY POSIEKANYM
szczypiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1662 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,5 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
6,1 g
Błonnik
32,4 g
Białko
32,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety śledziowe
Przepis inspirowany przedwojenną kuchnią w polskim stylu, w odrobinę unowocześnionej wersji Karola. Takich kotletów śledziowych jeszcze nie jedliście!

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej
Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!