Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!

Czas przygotowania
20 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OMLET Z BANANAMI
i truskawkami Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY W
misce na sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I
ubijamy przez chwilę.
OSŁADZAMY SYROPEM Z
agawy, delikatnie mieszamy rózgą.
DODAJEMY MĄKĘ I
ponownie delikatnie łączymy składniki.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
olej kokosowy.
WLEWAMY MASĘ I
smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem.
ODWRACAMY NA DRUGĄ
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
NA OMLET KŁADZIEMY
pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki.
OPCJONALNIE MOŻEMY SKROPIĆ
syropem z agawy. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
OMLET Z BORÓWKAMI
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I
ubijamy przez chwilę.
OSŁADZAMY MIODEM I
dodajemy mąkę orkiszową.
DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
za pomocą rózgi.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
olej kokosowy.
WLEWAMY MASĘ I
smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
ODWRACAMY NA DRUGĄ
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
SEREK NAKŁADAMY NA
połowę omletu (ilość wedle uznania).
WYKŁADAMY BORÓWKI. DEKORUJEMY LISTKIEM
mięty.
OMLET Z GORĄCYMI
brzoskwiniami Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. OWOCE KROIMY W: plastry.
NA ROZGRZANĄ SUCHĄ
patelnię wlewamy syrop klonowy.
WRZUCAMY BRZOSKWINIE I
karmelizujemy je w syropie.
OD CZASU DO
czasu mieszamy drewnianą szpatułką.
GDY OWOCE SIĘ
dobrze skarmelizują, dodajemy 1 łyżkę masła.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAJKA MYJEMY, ODDZIELAMY
białka od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I
ubijamy przez chwilę.
OSŁADZAMY MASĘ 1
łyżką syropu klonowego i dodajemy oba rodzaje mąki.
DELIKATNIE ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
za pomocą rózgi.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
olej kokosowy.
WLEWAMY MASĘ I
smażymy na średnim ogniu pod przykryciem.
ODWRACAMY NA DRUGĄ
stronę i smażymy jeszcze chwilę. ŚCIĄGAMY Z: patelni.
OMLET PRZEKŁADAMY NA
talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. OMLET SKŁADAMY NA: pół.
WIERZCH DEKORUJEMY KILKOMA
kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
430,8 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
57,5 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minipavlova z lodami i sezonowymi owocami
Pyszny, domowy deser z owocami, lodami i minibezami, czyli minipavlova. Wypróbuj ten przepis Kingi i przekonaj się, że chociaż ten deser jest mały, to przyjemność z jego jedzenia z pewnością nie jest mini!

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Szybka w przygotowaniu i idealna na lunch – taka jest ta sałatka. Dzięki dodatkowi słodkiej kukurydzy i wyrazistego tuńczyka zdecydowanie zachwyca smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Boczniaki po kaszubsku
Musimy ostrzec – od tego słoika nie sposób się oderwać! Boczniaki po kaszubsku w wegańskiej wersji to propozycja nie do odrzucenia. Aromatyczna i niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!