Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SOS OGÓRKI, GRZYBKI
i koperek bardzo drobno posiekaj. PRZEŁÓŻ DO: miski.
DODAJ MAJONEZ, JOGURT
i musztardę. WYMIESZAJ.
WYCIŚNIJ SOK Z
cytryny, dodaj do sosu.
PRZYPRAW SOLĄ I
pieprzem do smaku. WSTAW DO: lodówki.
RYBA FILETY Z
ryby umyj i osusz.
POKRÓJ W POPRZEK
na „paluszki”. MINTAJA OBTOCZ W: mące. JAJKA ROZMIESZAJ: widelcem.
DODAJ MUSZTARDĘ, WYCIŚNIĘTY
sok z cytryny, sól i pieprz.
WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAJ,
aż składniki się połączą.
W DRUGIEJ MISECZCE
przygotuj bułkę tartą.
OBTOCZONE W MĄCE
filety zanurzaj kolejno w masie jajecznej i bułce tartej. NA PATELNI ROZGRZEJ: olej.
SMAŻ PALUSZKI Z
dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
JAK PODAWAĆ USMAŻONE
paluszki podawaj z przygotowanym sosem tatarskim.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3088,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
772 kcal
Tłuszcz
42,1 g
Węglowodany
61,9 g
Błonnik
2,4 g
Białko
37,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!