Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko • przepis • składniki • przygotowanie
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.
PIECZEMY KARKÓWKĘ
W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.
PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ
Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2414,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
603,6 kcal
Tłuszcz
49 g
Węglowodany
16,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak szarpany
Poznaj idealną propozycję na wyraziste i smaczne danie. Mięso z kurczaka połączone z aromatycznymi sosami barbecue i Worcester, nutą wędzonej papryki, czosnku granulowanego oraz musztardy angielskiej zachwyci podniebienia Twojej rodziny lub gości. Sprawdź ten wyjątkowy przepis!

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Ciasto Snickers
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.