Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Drożdże mieszamy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie łączymy mąkę z solą, resztą ciepłej wody i płynnymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
PODSMAŻAMY WARZYWA DO SOSU POMIDOROWEGO
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy listki bazylii i pomidory pelati. Dolewamy około 100 ml wody i gotujemy przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodajemy oregano roztarte w dłoniach, oliwę i wszystko dokładnie miksujemy.
DOPRAWIAMY MIĘSO MIELONE
Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy posiekanym anchois i czosnkiem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na nie sos, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ciasto posypujemy porwaną na kawałki lub startą mozzarellą. Dodajemy ostudzone mięso, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory posiekane na paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Przed pieczeniem można podgrzać blachę dla lepszego efektu. Gotową pizzę dekorujemy rukolą i polewamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3475,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,3 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
68,2 g
Błonnik
31,5 g
Białko
31,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
Tradycyjny schabowy i mus jabłkowy? To danie udowodni Ci, że wbrew pozorom takie połączenie ma sens. I smak!

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!