Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku.
MARYNUJEMY JE W
niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki).
KAŻDY KAWAŁEK POLĘDWICZKI
owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
POLĘDWICZKI SMAŻYMY NA
patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. WYSMAŻONE POLĘDWICZKI ZDEJMUJEMY: z patelni.
GRZYBY ROZMRAŻAMY I
kroimy na grube kawałki.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DELIKATNIE
szklimy z dodatkiem masła. NASTĘPNIE DODAJEMY WHISKY: oraz wino.
GOTUJEMY, AŻ WINO
zredukuje swoją objetość o połowę.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy.
DOPRAWIAMY NIEWIELKA ILOŚCIA
soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
NA GOTOWYM SOSIE
układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 MINUT.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3771,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
942,8 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
69,1 g
Błonnik
64,4 g
Białko
64,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!

Chrupiące ciepłe lody
Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.