Potrawka z kurczaka z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE
żeliwne lub żaroodporne tarkę Przygotowanie Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju.
NA ROZGRZANYM OLEJU
smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki.
DO PODSMAŻONEGO BOCZKU
dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz).
DO NACZYNIA Z
boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
dusimy na bardzo małym ogniu.
KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY
a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
KAWAŁKI KURCZAKA DOPRAWIAMY
solą i mielonym, białym pieprzem.
NA TEJ SAMEJ
patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
zdejmujemy z patelni na talerz.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA
małym ogniu.
NA PATELNI Z
przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu.
KURCZAKA Z POMIDORAMI
chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 MINUT NA: wolnym ogniu.
DO POTRAWKI DODAJEMY
fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ
ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
NA TALERZ WYKŁADAMY
kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa.
KURCZAKA Z WARZYWAMI
polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego.
DEKORUJEMY PLASTERKAMI PAPRYCZKI,
posypujemy listkami świeżej kolendry. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM: z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5187,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1296,8 kcal
Tłuszcz
92 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
79,9 g
Białko
79,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
Niebanalna i smakowita przekąska do piwa? Pyszne krążki cebulowe obtoczone w piwnym cieście i usmażone do chrupkości!

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!