Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZKŁADAMY MASĘ NA BLASZE
Białka oddzielamy od żółtek kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania rolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i dodajemy stopniowo do białek.
GOTUJEMY BRZOSKWINIE W CUKRZE
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Cukier zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy brzoskwinie. Gotujemy ok. 3 minut, a następnie część nierozgotowanych owoców (ok. 100 g) przekładamy do miski. Resztę gotujemy kolejne 3 minuty. Brzoskwinie odcedzamy. Owoce miksujemy.
BRZOSKWINIE DODAJEMY DO SERKA MASCARPONE
Śmietankę ubijamy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej bądź kąpieli wodnej. Zmiksowane brzoskwinie łączymy z serkiem mascarpone. Wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, mieszamy. Dodajemy żelatynę, ponownie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość łączymy stopniowo z ubitą śmietanką. Dodajemy odłożone wcześniej brzoskwinie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4117 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,7 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kajmak na trzy sposoby
Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!