Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ORZESZKI PINII
Orzeszki pinii lekko prażymy na suchej patelni, następnie studzimy i grubo siekamy. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy drobno na tarce. Mieszamy ze śmietaną i orzeszkami pinii. Szczypiorek drobno kroimy, zostawiając ok. 12 długich liści. Chleb rozdrabniamy blenderem, dodajemy razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem do kwaśnej śmietany i mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
ZWIJAMY ROLADKI
Pozostałe liście szczypiorku blanszujemy przez chwilę we wrzącej wodzie, aż staną się elastyczne, osączamy i dobrze osuszamy. Plasterki wędzonego łososia układamy obok siebie na desce. Na każdym umieszczamy trochę jabłka w kwaśnej śmietanie, a następnie łososia zwijamy w roladkę. Owijamy liśćmi szczypiorku. Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1210,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
201,8 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
11,8 g
Białko
11,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Straszne galaretki na Halloween
Idealne na Halloween, straaasznie smaczne galaretki z upiorną dekoracją. Skusisz się na taki deser?

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
Przepis na aromatyczną herbatkę, którą można pić cały dzień! Koniecznie wypróbuj przepis Karola

Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielony koktajl
Masz mało czasu i chęć na sycący koktajl? Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny napój o smaku pomarańczy i mango z dodatkiem szpinaku!

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!