Różowe cynamonki • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do pojemnika miksującego MC Smart dodajemy twaróg, jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sok z buraka. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie / miękkie ciasto / czas 3 minuty.
FORMUJEMY CYNAMONKI
Wyrobione ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Następnie oprószamy je cynamonem i cukrem. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 12 kawałków o grubości ok. 2 cm.
PIECZEMY CYNAMONKI
Gotowe cynamonki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2289,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
572,4 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
99,8 g
Błonnik
0,6 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!

Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
Spraw, by Twoje ciasta i desery smakowały wszystkim, dzięki idealnym kruszonkom. Z przepisem Pawła przygotujesz je aż na 3 różne sposoby – sprawdź koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!

Ciastka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.