Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CUKIER
Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy aż się skarmelizuje. Dolewamy ostrożnie 3 szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2148,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,1 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
66,1 g
Błonnik
31 g
Białko
31 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie z kiwi i ogórków
Niezwykłe połączenie kiwi, ogórków i soku pomarańczowego zagwarantuje Ci smaczne orzeźwienie!

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!

Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!