Sałatka szefa w stylu amerykańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Sałatę rzymską i szynkę wieprzową kroimy w paski, ser cheddar i wędzoną pierś kurczaka w kostkę, a łodygi selera naciowego w plasterki.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU
Pokrojone składniki układamy partiami na dużym talerzu.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Cebulę pokrojoną w ćwiartki łączymy z octem, syropem klonowym, musztardą i oliwą z oliwek w naczyniu blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki, jednolity sos.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu gotowym dressingiem. Dressing możemy również podać w osobnej kokilce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem: dzięki temu warzywa pozostaną świeże i chrupiące, a kompozycja na talerzu będzie bardziej estetyczna.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1701,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
425,4 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
17,9 g
Błonnik
2,8 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burgery z jajkiem sadzonym
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!

Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!