Sałatka z halloumi, rukolą i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj sałatkę, która smakiem przypomni Ci greckie wyspy. Rukola, szpinak i ser halloumi w roli głównej!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY KROIMY NA POŁÓWKI
Rozgrzewamy patelnię grillową. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki. Ser halloumi kroimy w plastry. Rukolę wykładamy na duży talerz bądź miskę, dodajemy szpinak. Całość posypujemy pestkami granatu.
GRILLUJEMY SER HALLOUMI
Na rozgrzanej patelni układamy ser halloumi. Grillujemy z obu stron (z każdej po około 2 minuty).
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Oliwę łączymy z octem balsamicznym. Dodajemy musztardę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1724,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
862,1 kcal
Tłuszcz
50,6 g
Węglowodany
76,7 g
Błonnik
34,1 g
Białko
34,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!

Makaronowa sałatka à la Cezar
Lubisz klasycznego Cezara, ale masz ochotę na coś bardziej sycącego? Ta makaronowa wersja z chrupiącym boczkiem, kurczakiem i kremowym sosem to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację.

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.