Sałatka z pieczonym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UGOTOWANE W
mundurkach ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
JAJKA GOTUJEMY NA
twardo, kroimy w półksiężyce.
SAŁATĘ OBIERAMY Z
zewnętrznych liści, rwiemy je na kawałki.
CEBULĘ KROIMY W
piórka.
PIECZONEGO KURCZAKA KROIMY
według uznania w kostkę lub w paski.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie.
W MAŁYM NACZYNIU
mieszamy sok z cytryny z miodem, musztardą, solą i pieprzem, po czym łączymy z oliwą z oliwek.
JAK PODAWAĆ SOS
dodajemy do sałatki, całość bardzo delikatnie mieszamy.
SAŁATKĘ DZIELIMY NA
porcje i przed podaniem dekorujemy kawałkami pomidora oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2373,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
593,3 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
37,8 g
Białko
37,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Ser feta w sezamowej panierce
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!