Semifreddo z czarnym sezamem • przepis • składniki • przygotowanie
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Żółtka łączymy w misce z syropem klonowym. Dodajemy nasionka laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas ubijamy jej zawartość za pomocą rózgi, by żółtka nie ścięły się, a masa stała się puszysta i napowietrzona.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SEMIFREDDO
Do schłodzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by uzyskać konsystencję musu.
PRZELEWAMY MASĘ DO KEKSÓWKI
Połowę masy przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Na warstwę masy kruszymy połowę sezamków, które następnie zalewamy drugą połową masy. Wyrównujemy.
MROZIMY SEMIFREDDO
Semifreddo umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia się masy. Deser najlepiej przygotować wieczorem i spożywać następnego dnia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Gdy składniki się połączą, mieszamy sos. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
PODAJEMY SEMIFREDDO
Zmrożone semifreddo wyjmujemy z keksówki i kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami (np. malinami lub porzeczkami) i sosem karmelowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2074,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
345,8 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Ciasto krówkowe bez pieczenia
Lubisz domowe ciasta, ale zazwyczaj do ich przygotowania potrzebny jest piekarnik? Jeśli tak, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, z pysznym kremem i dużą ilością truskawek. To się musi udać!

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!

Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Szybka sałatka ziemniaczana nie tylko nadaje się doskonale do serwowania podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik czy grill ze znajomymi! Przepis Kingi czeka na Ciebie!