Serowo-jabłkowa tarta saksońska • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy spód, masa serowa, świeże jabłka i migdały. Pyszny pomysł na deser inspirowany popularnym ciastem saksońskim.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA
spód Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem (2 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu).
ŁĄCZYMY MASŁO Z
cukrem, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY, WYKŁADAMY CIASTEM
formę.
NAKŁUWAMY WIDELCEM I
wstawiamy do zamrażarki. ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO: 180°c.
FORMĘ Z CIASTEM
umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 12-15 min. STUDZIMY.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny.
JAJKO, ŻÓŁTKO I
cukier ubijamy na puszystą masę.
DODAJEMY SER ORAZ
rodzynki, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW W
syropie Wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy około minuty, dodajemy migdały i dokładnie mieszamy jeszcze chwilę gotując.
NA UPIECZONY SPÓD
wykładamy warstwami: masę serową, jabłka (lekko je dociskając) i delikatnie wystudzone migdały.
PIECZEMY 40-45 MINUT
w temp.
160°C (TERMOOBIEG).
STUDZIMY.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI MALINAMI,
borówkami, jabłkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4195,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,1 kcal
Tłuszcz
9,8 g
Węglowodany
30,7 g
Błonnik
7,1 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lemoniada truskawkowa
Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Jeśli karnawałowe kreacje już są, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy! Przygotuj pyszne ciastka – karnawałowe całuski z ciasta twarogowego według przepisu Pawła Małeckiego!

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!

Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!