Słoneczna tarta brzoskwiniowa • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KRUCHE CIASTO MĄKĘ
przesiewamy przez sito na deskę lub do dużej miski.
ZIMNE MASŁO KROIMY
w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY
(nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników).
CIASTO ZAWIJAMY W
folię, chłodzimy w lodówce około godzinę.
PO SCHŁODZENIU ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość około 4-5 mm.
WYKŁADAMY NIM FORMĘ
do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.
NA CIASTO WYKŁADAMY
pognieciony papier do pieczenia, obciążamy go grochem, fasolą bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) lub (180°C bez termoobiegu) przez około 20 minut.
ZDEJMUJEMY PAPIER Z
obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut (tarta nie może być zbyt długo pieczona, ponieważ jeszcze raz trafi do piekarnika).
MASA WANILIOWA MĄKĘ,
mleko, żółtka, jajko, sól i cukier miksujemy razem.
TARTA NA DNO
podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, następnie dodajemy resztę masy waniliowej.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
150°C (z termoobiegiem) lub 160°C (bez termoobiegu) przez 25-30 minut.
JAK PODAWAĆ TARTA
po wystudzeniu tężeje, a masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do budyniu.
GOTOWĄ TARTĘ POSYPUJEMY
cukrem pudrem. WSKAZÓWKI: 1.
PAMIĘTAJ, BY TEMPERATURA
wszystkich składników powinna być jednakowa, najlepiej gdy będą w temperaturze pokojowej.
W TRAKCIE PIECZENIA
obserwuj tartę i piecz tak długo, aż masa się zetnie.
ZAWARTE W NIEJ
jajka i mąka zawsze powodują ścięcie i zgęstnienie płynu w procesie pieczenia.
WAŻNY JEST ROZMIAR
formy.
JEŚLI BĘDZIE MNIEJSZA,
niż 26 cm średnicy, masy będzie za dużo i wypełni formę po brzegi, a czas pieczenia tarty znacznie się wydłuży.
JEŚLI UŻYWACIE BRZOSKWIŃ
z puszki, musicie dokładnie je odcedzić i osuszyć przed ułożeniem na tarcie.
NIE MOŻNA UKŁADAĆ
mokrych brzoskwiń z sokiem!
PAMIĘTAJCIE TEŻ, ŻE
korzystamy z 300 g brzoskwiń, nie z całej puszki, w której jest 450-460 g owoców.
TARTĘ TRZEBA ODSTAWIĆ
do wystudzenia.
MASA UZYSKUJE PRAWIDŁOWĄ
konsystencję dopiero po ostygnięciu (jest oparta o recepturę creme brulee).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2664,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
444,0 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
56,3 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biscuits and gravy — południowoamerykańskie danie śniadaniowe
Biscuits and gravy to klasycznie danie kuchni południowoamerykańskiej, które zachwyca swoją prostotą i nietypowym połączeniem smaków. Delikatne, maślane bułeczki podawane z kremowym sosem na bazie mleka i aromatycznej kiełbasy tworzą niecodzienną kompozycję. Odkryj z nami smaki amerykańskiego Południa!

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!