Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy wędzoną papryką i kminem. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
ROZDRABNIAMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia robota i rozdrabniamy, by uzyskać strukturę ryżu.
GOTUJEMY RYŻ Z KALAFIORA
Rozdrobniony kalafior przesmażamy na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
PODAJEMY DANIE
Gotowy ryż z kalafiora przekładamy do miseczek lub głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy ulubionymi, drobno posiekanymi ziołami, np. pietruszką, miętą i kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
970,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
242,6 kcal
Tłuszcz
10,0 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Witaminowe smoothies
Smoothie może z powodzeniem zastąpić jeden z posiłków! Zielone, żółte i pomarańczowe – wybierz swoje ulubione!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.