Tacos z tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TUŃCZYKA I POMIDORÓW
Tuńczyka osączamy i grubo rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy i siekamy. Pomidory oczyszczamy i kroimy w kostkę. Listki bazylii obrywamy i rwiemy na kawałki. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy na kawałki. Wszystko mieszamy z oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
ŁĄCZYMY CZOSNEK ZE ŚMIETANĄ
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z kwaśną śmietaną. Doprawiamy papryką i solą. Sałatę rzymską oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paski.
FASZERUJEMY MUSZLE
Muszle taco pieczemy w rozgrzanym piekarniku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Faszerujemy kilkoma paskami sałaty i porcją sałatki z tuńczyka i pomidorów. Na każdej robimy kleks z kwaśnej śmietany i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2114 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
528,5 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
34,9 g
Błonnik
25,8 g
Białko
25,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Qurrito — quesadilla z kurczakiem
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.

Kanapka z pesto z rukoli z selerem
Szukasz pomysłu na łatwą, szybką w wykonaniu, pyszną kanapkę? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę selerową z pesto z rukoli.

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!