Sos ranczerski • przepis • składniki • przygotowanie
Sos ranczerski to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego — od sałatek, przez przekąski, aż po grillowane mięsa. Jego kremowa konsystencja i ziołowy aromat sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Jeśli szukasz idealnego dodatku, który podkręci smak Twoich potraw, ten sos ranczerski na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Czas przygotowania
6 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY BAZĘ NA SOS
Do miseczki wlewamy maślankę, śmietanę oraz majonez i dokładnie mieszamy.
DODAJEMY CZOSNEK
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a potem wrzucamy do miseczki i mieszamy.
SIEKAMY ZIOŁA
Umyte i osuszone zioła drobno siekamy i dodajemy do reszty składników.
DODAJEMY SOK Z CYTRYNY
Wyciskamy sok z cytryny do szklanki i przelewamy go przez sitko do miseczki, pozbywając się pestek i miąższu.
DOPRAWIAMY SOS
Do sosu dodajemy musztardę, sól oraz pieprz i mieszamy.
PRZEKŁADAMY SOS DO SŁOIKA
Gotowy sos ranczerski przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy do wybranego dania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
916 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,2 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
5,5 g
Błonnik
0,7 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serowe ciasteczka cytrynowe
Przepyszne ciasteczka cytrynowe, które kryją w sobie wyjątkową niespodziankę w postaci sera. To idealny pomysł na słodką przekąskę w wiosenny dzień i nie tylko!

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.