Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.
FORMUJEMY KLOPSIKI
Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.
GOTUJEMY KLOPSIKI
Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1864,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1864,8 kcal
Tłuszcz
82,8 g
Węglowodany
171,2 g
Błonnik
31,8 g
Białko
117,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Kanapki z piekarnika
Chcesz zjeść coś na ciepło? Nasze zapiekane kanapki z piekarnika z kiełbasą, serem, pomidorami i papryką na pewno Ci się spodobają! Chrupiące pieczywo, ciągnący się ser i aromatyczne dodatki sprawią, że każdy kęs będzie czystą przyjemnością. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Sałatka śledziowa z buraczkami i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!

2 przekąski na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.

Zimowa herbata
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.