Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRZYBY
oczyszczamy.
CUKINIĘ MYJEMY I
kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm.
Z CZUBKÓW GAŁĄZEK
rozmarynu (2-3 cm) obrywamy igiełki. 1 ŁYŻECZKĘ DROBNO: siekamy (resztę wykorzystujemy w inny sposób).
CUKINIĘ I GRZYBY
nakłuwamy na przemian na gałązki rozmarynu.
CZOSNEK OBIERAMY I
przeciskamy przez praskę.
MIESZAMY Z POSIEKANYM
rozmarynem, oliwą, solą i pieprzem.
SZASZŁYKI SMARUJEMY ZE
wszystkich stron i wstawiamy pod przykryciem co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
PRZED GRILLOWANIEM SZASZŁYKI
osączamy (marynatę zbieramy).
SZASZŁYKI GRILLUJEMY Z
każdej strony przez 6-8 minut, smarując przy tym marynatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
548,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
137,2 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
11,9 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Przepyszna pasta pistacjowa, którą można przygotować z dwóch składników w 15 minut! Koniecznie wypróbuj ją na świeżym pieczywie lub jako dodatek do deserów.

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dwie pasty na kanapki
Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dodatki na kanapki – wypróbuj przepis na pasty kanapkowe z kalafiora i grillowanej cukinii!

Śledź marynowany w pieczonych burakach
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.