Szparagi na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?

Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LÓD SITO
blender piekarnik rozgrzany do 180°C Zielone szparagi z burratą Końcówki szparagów odłamujemy (możemy je wykorzystać do przygotowania bulionu).
GŁÓWKI SZPARAGÓW WRZUCAMY
do gotującej się osolonej wody.
JEŚLI SZPARAGI SĄ
cienkie – gotujemy 3 minuty, jeśli są grube – 5 minut.
UGOTOWANE SZPARAGI PRZEKŁADAMY
do miski z lodem i zimną wodą.
DZIĘKI TEMU ZAHAMUJEMY
proces gotowania.
W BLENDERZE MIKSUJEMY
czerstwe pieczywo.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
odrobinę oliwy.
GDY SIĘ ROZGRZEJE,
dodajemy pokruszone pieczywo, osalamy i podprażamy.
DO NACZYNIA BLENDERA
wlewamy ok. 50 ML OLIWY: i dodajemy 3 łyżki rzeżuchy. MIKSUJEMY. SZPARAGI WYKŁADAMY NA: talerz.
NA WIERZCH WYKŁADAMY
porwaną na kawałki burratę.
OPRÓSZAMY KRUSZONKĄ Z
pieczywa, skrapiamy oliwą z rzeżuchą. OPRÓSZAMY SOLĄ I: pieprzem.
DEKORUJEMY KIEŁKAMI RZEŻUCHY
i skórką otartą z cytryny.
KREM Z BIAŁYCH
szparagów i pora Szparagi obieramy i kroimy na kawałki.
BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA
kroimy w talarki.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
W GARNKU ROZGRZEWAMY
oliwę i masło.
DO GARNKA WRZUCAMY
warzywa i podsmażamy.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY BULIONEM
i gotujemy ok. 15-20 MINUT.
GDY WARZYWA ZMIĘKNĄ,
doprawiamy solą i pieprzem.
BLENDUJEMY CAŁOŚĆ NA
gładką masę.
KREM PRZELEWAMY DODATKOWO
przez sito i podajemy z pokruszonym serem.
GNIAZDKA Z BUŁEK
ze szparagami i jajkiem Końcówki szparagów odłamujemy, resztę kroimy na kawałki.
NA PATELNIĘ Z
roztopionym masłem wykładamy szparagi.
DODAJEMY SZPINAK I
posiekany czosnek.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem i gałką muszkatołową.
SMAŻYMY OK.
5 MINUT.
Z BUŁEK ODCINAMY
górę i wydrążamy wgłębienie, robiąc miejsce na farsz.
DO WARZYW DODAJEMY
śmietanę i czekamy, aż się zredukuje.
FARSZ NAKŁADAMY DO
wydrążonych bułek.
DO KAŻDEJ BUŁKI
wbijamy na farsz 1 jajko.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SEREM
grana padano.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
na 10-12 minut, aż białko jajka się zetnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1713 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
856,5 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
72,2 g
Błonnik
4,2 g
Białko
38,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser lodowy z owocami
Połączenie lodów z sezonowymi owocami, to przepis na prosty i smakowity deser, który zrobisz w 10 minut. Dasz się skusić?

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!