Szparagi zawijane w szynkę • przepis • składniki • przygotowanie
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas niejednego spotkania. Wypróbuj przepis Kingi na szparagi zawijane w szynkę wieprzową i ciesz się smakiem.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Jarmuż szarpiemy na drobniejsze kawałki, kładziemy go wraz z całymi łodygami szczypiorku na sicie i przelewamy gorącą wodą, aby zmiękły.
ZWIJAMY ROLADKI
Każdy plaster szynki smarujemy łyżką ajwaru i kładziemy na nich po równo jarmuż. Następnie szparagi odsączamy z zalewy, układamy na brzegu szynki i całość zwijamy w roladkę. Gotowe roladki przewiązujemy łodygami szczypiorku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
170,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
170,5 kcal
Tłuszcz
1,5 g
Węglowodany
20,3 g
Błonnik
4,7 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!

Jajecznica na ostro
Dla tych, którzy lubią zacząć dzień od wyrazistych smaków, mamy przepis na jajecznicę na ostro! Przygotuj ją, korzystając ze wskazówek DG!

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!

Świąteczny talerz obfitości
Talerz aromatycznych przekąsek o wyjątkowym smaku, który urozmaici niejedne święta i sprawi, że stół ze śniadaniem wielkanocnym będzie się przepięknie prezentował. Spróbuj go skomponować i zaskocz najbliższych!