Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem • przepis • składniki • przygotowanie
Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.
GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.
ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM
Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
PODAJEMY KLOPSIKI
Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3294,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
823,7 kcal
Tłuszcz
46,9 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
3 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Zupa marchewkowa z pomarańczą
Zupa marchewkowa z wyjątkowymi dodatkami w postaci świeżego imbiru i soku z pomarańczy to świetny pomysł na wiosenny obiad lub wiosenną kolację. Sprawdź, jak szybko ją przygotować w termorobocie MC Smart!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!

Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!