Tarta bananowo-karmelowa • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CIASTECZKA KRUSZYMY
drobno (np.
W MALAKSERZE), MIESZAMY
z roztopionym i lekko przestudzonym masłem i cynamonem.
CIASTECZKOWĄ MASĄ WYKŁADAMY
formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków.
FORMĘ WKŁADAMY DO
lodówki do schłodzenia, na około 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ.
W MISCE MIESZAMY
delikatnie i dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone, 50 g posiekanej oraz 50 g rozpuszczonej i lekko przestudzonej gorzkiej czekolady.
GOTOWĄ MASĘ WYKŁADAMY
na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.
RESZTĘ CIASTA PRZYGOTOWUJEMY
najlepiej tuż przed podaniem.
BANANY KROIMY W
plasterki, skrapiamy lekko sokiem z cytryny , po czym plasterki bananów układamy na kremie.
UBIJAMY NA SZTYWNO
schłodzoną śmietankę, wykładamy ją na banany.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTĄ
na tarce mleczną czekoladą.
MASA KAJMAKOWA MLEKO
mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleka i śmietany wsypujemy krówki.
CIĄGLE MIESZAJĄC, DOPROWADZAMY
do całkowitego rozpuszczenia się cukierków.
GDY MASA JEST
jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko), zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło.
MIESZAMY DO UZYSKANIA
gładkiej i lśniącej masy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8081,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1346,9 kcal
Tłuszcz
84,7 g
Węglowodany
132,3 g
Błonnik
16,9 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!