Tarta z kiszoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj tarkę wałek moździerz okrągłą foremkę do tarty piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
SMAŻYMY WARZYWA NA FARSZ
MARCHEW ŚCIERAMY NA TARCE, KAPUSTĘ SZATKUJEMY, CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ, PIECZARKI W PLASTERKI, DAKTYLE W TALARKI.
W GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ.
PRAŻYMY PRZEZ CHWILĘ PRZYPRAWY.
DODAJEMY CEBULĘ I CZEKAMY, AŻ SIĘ ZESZKLI.
DORZUCAMY MARCHEWKĘ Z PIECZARKAMI – SMAŻYMY 2 MINUTY.
DODAJEMY KAPUSTĘ DODAJEMY KAPUSTĘ
z daktylami i zalewamy całość przegotowaną wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw.
Gotujemy tak długo, aż kapusta całkowicie zmięknie, a woda odparuje (jeśli odparuje wcześniej – uzupełniamy).
Farsz studzimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mieszamy z białkiem jajka.
WYRABIAMY CIASTO W MISCE
mieszamy wszystkie składniki ciasta.
Wyrabiamy na jednolitą masę.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką i wykładamy na dno foremki posmarowanej tłuszczem.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 minut.
ŁĄCZYMY SPÓD TARTY Z
farszem Na upieczony spód wykładamy farsz.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Dekorujemy roztartymi ziarenkami różowego pieprzu i listkami tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5853,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
731,7 kcal
Tłuszcz
47,9 g
Węglowodany
65,8 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łopatka duszona w cydrze
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Jajecznica w cieście francuskim
Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.

Sałatka ze szpinaku z trzema serami
Sałatka ze szpinaku z gorącym, pieczonym serem camembert, a także serem stilton i cheddar. Smak serów przełamuje w niej słodkawe jabłko i lekko kwaśny domowy winegret.