Tarta z kremem katalońskim • przepis • składniki • przygotowanie
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ O
średnicy 24 cm Kruche ciasto Na deskę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz szczyptę soli. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: siekamy.
DODAJEMY ŻÓŁTKA, SIEKAMY
i ugniatamy krótko ciasto do połączenia się składników (jeśli się nie klei, dodajemy wodę).
ZAWIJAMY W FOLIĘ
spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
FORMĘ SMARUJEMY MASŁEM
i obsypujemy okruszkami biszkoptów.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA
grubość 5mm, wykładamy nim formę, obcinamy brzegi i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni formy.
CHŁODZIMY KILKA MINUT
w zamrażalniku i pieczemy w temp.
200 STOPNI C
przez 10-12 min.
(CIASTO POWINNO BYĆ
tylko delikatnie wypieczone na blady kolor).
KREM CUKIER WSYPUJEMY
na patelnię, rozpuszczamy go na małym ogniu i chwilę podgrzewamy do uzyskania złotego koloru.
OSTROŻNIE WLEWAMY GORĄCE
mleko oraz śmietankę.
DODAJEMY SÓL I
gotujemy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru (cały czas mieszamy).
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy połamaną czekoladę i studzimy.
DODAJEMY JAJKA ORAZ
mąkę ziemniaczaną, blendujemy.
KREM PRZECEDZAMY PRZEZ
sitko i wlewamy do formy z podpieczonym ciastem. PIECZEMY TARTĘ W: temp.
120-135°C PRZEZ
ok. 40-45 MIN.
STUDZIMY I WSTAWIAMY
do lodówki.
DEKORACJA BRZEG TABLICZKI
czekolady „obieramy” obieraczką do warzyw – w ten sposób uzyskamy wąskie paseczki czekolady do dekoracji. CHŁODZIMY KILKA MINUT: w lodówce.
SCHŁODZONĄ TARTĘ ZDOBIMY
paskami z czekolady i dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3409,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,1 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
20,8 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.

Kanapka z wędlinami iberyjskimi
Wspaniała w swojej prostocie kanapka z wędlinami ibérico, aromatyczną oliwą i świeżą rukolą. Doceń smaki produktów w stylu hiszpańskim w daniu, w którym mają szansę lśnić.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.